Άρθρα σχετικά με: Ιδιώτες

Ασφαλείς online συναλλαγές με χρήση 3D-Secure (OTP)

Αν επιλέξετε να ολοκληρώσετε τη συναλλαγή σας στη Χρυσή Ευκαιρία μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, τότε αρχικά θα δείτε την παρακάτω φόρμα που θα σας επιτρέψει να εισαγάγετε τα στοιχεία της κάρτας σας 



Αφού συμπληρώσετε τα στοιχεία αυτά σωστά (δείτε λεπτομερείς οδηγίες, και πατήσετε το "**Πληρωμή**", ενδέχεται να χρειαστεί ένα βήμα ακόμα ώστε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή σας. Το αν θα χρειαστεί να κάνετε το βήμα αυτό εξαρτάται κυρίως από το ποια είναι η εκδότρια τράπεζα της κάρτας σας. Στην περίπτωση που αυτό απαιτηθεί, θα δείτε μια ακόμα φόρμα, η οποία θα σας ζητά έναν κωδικό ακόμα. Αναλόγως της τράπεζας και της κάρτας σας, η φόρμα αυτή μπορεί να είναι σαν την ακόλουθη



ή σαν αυτή



ή να έχει μια αντίστοιχη μορφή. Σημειώστε πως οι παραπάνω φόρμες αφορούν σε κάρτες εκδόσεως Alpha Bank. Οι αντίστοιχες φόρμες άλλων τραπεζών ίσως διαφέρουν ως ένα βαθμό, όλες όμως θα σας ζητούν κάποιου είδους Κωδικό, One Time Password (OTP). Ο κωδικός αυτός δεν έχει σχέση με τον κωδικό σας στη Χρυσή Ευκαιρία, ούτε είναι το PIN της κάρτας σας.

Δείτε παρακάτω απαντήσεις σχετικά με αυτή τη διαδικασία και το λόγο για τον οποίο σας αφορά.

Τι είναι αυτό το επιπλέον επίπεδο ασφάλειας που μου ζητείται να ολοκληρώσω;



Η διαδικασία αυτή ονομάζεται 3D-Secure. Το 3D-Secure είναι το ασφαλές πρωτόκολλο που έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίζει ενισχυμένη ασφάλεια και ισχυρό έλεγχο ταυτότητας όταν χρησιμοποιείτε τις χρεωστικές ή πιστωτικές σας κάρτες για ηλεκτρονικές αγορές. Ανάλογα με τον τύπο της κάρτας σας θα το συναντήσετε ως "MasterCard SecureCode", "Verified by Visa" και, στην περίπτωση των καρτών American Express, "Safekey". 

Πλέον, όταν πραγματοποιείτε online συναλλαγές, ενδέχεται να σας ζητηθεί να δώσετε έναν ειδικό κωδικό ασφαλείας στην τράπεζα έκδοσης της κάρτας, προκειμένου η τράπεζα να επιτρέψει την ηλεκτρονική συναλλαγή. Οι τράπεζες έχουν διαφορετικές μεθόδους δημιουργίας και παράδοσης αυτών των κωδικών και, επομένως, εάν δεν γνωρίζετε τον κωδικό 3D-Secure, θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με την τράπεζά σας. Σημειώστε ότι αυτός δεν είναι ο κωδικός του λογαριασμού σας στα συστήματα της Χρυσής Ευκαιρίας. Δεν είναι επίσης ούτε το PIN της κάρτας σας αλλά ούτε και το CVV, ο τριψήφιος δηλαδή κωδικός στο πίσω μέρος της κάρτας σας.

Γιατί μου ζητάει η Χρυσή Ευκαιρία να ολοκληρώσω και αυτό το βήμα;



Το 3D-Secure σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια για όλους τους χρήστες της Χρυσής Ευκαιρίας, αφού παρέχει μια μορφή ισχυρότερης πιστοποίησης και κάνει τις συναλλαγές σας ακόμα πιο ασφαλείς από πριν. Είναι άλλο ένα από τα πράγματα που κάνουμε για να βοηθήσουμε στην ασφάλεια και την απλότητα των πληρωμών σας.

Πως λειτουργεί η διαδικασία 3D-Secure;



Ο έλεγχος ταυτότητας 3D-Secure είναι μια αλληλεπίδραση μεταξύ της τράπεζας που έχει εκδόσει την κάρτα σας και εσάς. Στην ουσία, η τράπεζα σας ζητά να φτιάξετε έναν ειδικό κωδικό ασφαλείας (ένα νέο, διαφορετικό και πιο σύνθετο "PIN" κατά κάποιον τρόπο), τον οποίον γνωρίζετε μόνον εσείς και τον οποίο θα πρέπει να εισαγάγετε σε κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή για να επαληθεύσετε ότι είστε ο νόμιμος κάτοχος της κάρτας. Με τον τρόπο αυτό, ακόμα και αν κάποιος μάθει τα στοιχεία της κάρτας σας, δεν θα μπορεί να προβεί σε ηλεκτρονικές αγορές αφού δεν θα γνωρίζει αυτόν τον κωδικό.

Αν ο κωδικός ασφαλείας είναι σωστός, η συναλλαγή σας θα ολοκληρωθεί. Εάν ο κωδικός ασφαλείας είναι λανθασμένος και ο έλεγχος ταυτότητας 3D-Secure αποτύχει, η συναλλαγή δεν θα ολοκληρωθεί, ακόμα και αν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της κάρτας είναι εντάξει. Σημειώστε πως αν συμβούν αρκετές διαδοχικές αποτυχίες, είναι πιθανόν να κλειδώσει η διαδικασία 3D-Secure και να πρέπει να επικοινωνήσετε με την τράπεζά σας.

Γιατί ζητάτε τώρα αυτό το πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας; Είναι ασφαλής ο λογαριασμός μου καθώς και τα στοιχεία της κάρτας μου;



Η διαδικασία αυτή έχει σαν σκοπό της ακόμα πιο ασφαλείς συναλλαγές. Είναι όμως μια διαδικασία που ορίζεται από την εκάστοτε εκδότρια τράπεζα και άρα όχι στην αποκλειστική επιλογή της Χρυσής Ευκαιρίας. Ως εκ τούτου, δεν είναι σίγουρο πως όλες οι συναλλαγές θα περάσουν και από αυτό το βήμα. Σε καμμία περίπτωση όμως η παρουσία του βήματος αυτού δεν σημαίνει πως υπήρξε κάποιο πρόβλημα με τα στοιχεία της κάρτας σας ή το υπόλοιπο μέρος της συναλλαγής. Επιπλέον, η διαδικασία δεν συνδέεται με το λογαριασμό σας, τα στοιχεία του οποίου παραμένουν ασφαλή. 

Πού μπορώ να βρω αυτόν τον πρόσθετο κωδικό; Είναι ο ίδιος με τον κωδικό μου στη Χρυσή Ευκαιρία;



Όχι, ο κωδικός ασφαλείας 3D-Secure σας δίνεται από την τράπεζα που εκδίδει την κάρτα σας και δεν είναι ο ίδιος με τον κωδικό σας στα συστήματα της Χρυσής Ευκαιρίας. Η εκδότρια τράπεζα της κάρτας σας μπορεί να σας δώσει τις λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο εγγραφής για να αποκτήσετε τον κωδικό σας 3D-Secure. 

Νομίζω πως δεν έχω κωδικό 3D-Secure. Τι πρέπει να κάνω για να βγάλω έναν;



Η διαδικασία 3D-Secure και οι παράμετροι αυτής είναι αποκλειστικά ευθύνη της εκάστοτε εκδότριας τράπεζας, άρα θα πρέπει να απευθυνθείτε στη δική σας.

Τι θα γίνει αν δω την οθόνη για το 3D-Secure αλλά δεν ολοκληρώσω τη διαδικασία;



Δυστυχώς δεν θα ολοκληρωθεί και η συναλλαγή άρα κατ'επέκταση δεν θα πραγματοποιηθεί η αγορά σας. Δείτε πως μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση μιας συναλλαγής σας με τη Χρυσή Ευκαιρία.

Αν δεν βάλω σωστά τον κωδικό 3D-Secure τι θα συμβεί μετά; Πόσες προσπάθειες έχω;



Η διαδικασία 3D-Secure και οι παράμετροι αυτής είναι αποκλειστικά ευθύνη της εκάστοτε εκδότριας τράπεζας, άρα θα πρέπει να απευθυνθείτε στη δική σας για να μάθετε αυτή την λεπτομέρεια. Συνήθως πάντως έχετε από τρεις μέχρι πέντε προσπάθειες.

Σημειώστε πως αν παρ'ελπίδα κλειδωθείτε, αυτό το κλείδωμα αφορά αποκλειστικά στη διαδικασία 3D-Secure και όχι στην κάρτα σας γενικά ή στην πρόσβασή σας στα συστήματα της Χρυσής Ευκαιρίας. Από την άλλη, αυτό το κλείδωμα θα ισχύει για όλες τις ηλεκτρονικές αγορές που απαιτούν 3D-Secure, ανεξαρτήτως site.

Υπάρχει περίπτωση να υποκλέψει κάποιος τον κωδικό αυτό και να τον χρησιμοποιήσει στο μέλλον για συναλλαγές; Αποθηκεύεται αυτός ο κωδικός κάπου;



Ο κωδικός που πληκτρολογείτε δεν αποθηκεύεται σε κανένα σύστημα της Χρυσής Ευκαιρίας - μάλιστα, ούτε καν η φόρμα αυτή δεν αποτελεί μέρος αυτών των συστημάτων. Ο κωδικός αποστέλλεται διασυστημικά στην τράπεζα χρησιμοποιώντας απόλυτα ασφαλή πρωτόκολλα άρα δεν υπάρχει κίνδυνος υποκλοπής.

Δείτε περισσότερα για την ασφάλεια των πληρωμών και των συναλλαγών.

Ενημερώθηκε στις: 01/09/2022

Σας βοήθησε το συγκεκριμένο άρθρο;

Μοιραστείτε τα σχόλιά σας

Ματαίωση

Σας ευχαριστούμε!